CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder

BabelFish Universal Translator Widget

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Feng Shui για το παιδικό δωμάτιο

Η διακόσμηση των παιδικών δωματίων είναι μια υπόθεση πολύ δύσκολη, όσο απλή ή εύκολη κι αν φαίνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες, τις οποίες εμείς οι μεγάλοι δύσκολα καταλαβαίνουμε. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, τις περισσότερες φορές, τα παιδιά θα άλλαζαν ακόμη και τη θέση του κρεβατιού τους σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη, αν μπορούσαν μυϊκά.

Αλλά ας επικεντρωθούμε στις ανάγκες των παιδιών. Αυτές διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία.

Σίγουρα χρειάζονται χώρο:
-για να απλώνουν τα παιχνίδια τους
-για να αποθηκεύουν τα πράγματά τους (ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια)
-για να κοιμούνται
-για να διαβάζουν-γράφουν-ζωγραφίζουν

Η δική μας αντίληψη για τη χωροταξία όλων αυτών είναι διαφορετική από αυτή των παιδιών και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα ήταν ευτυχισμένα και σε ποια διάταξη.
Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη ροή της ενέργειας του χώρου ενός παιδικού δωματίου έτσι ώστε το παιδί
-να ωφεληθεί από τη θετική ροή της και να είναι ευτυχισμένο σε αυτόν το χώρο που ετοιμάζουμε ειδικά γι’ αυτό
-να έχει καλή υγεία
-να μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του
-να θέλει να παραμένει στο δωμάτιό του χωρίς να το βλέπει σαν φυλακή.


Ο καλύτερος προσανατολισμός για ένα παιδικό δωμάτιο είναι ο ανατολικός, έτσι ώστε ο πρωινός ήλιος να μπαίνει μέσα και να το ξυπνάει με χαρά να πάει στο σχολείο ή να απασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες. Το κρεβάτι του καλό θα είναι να ακουμπάει στον τοίχο από τη μία πλευρά για να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Επίσης, για λειτουργικούς λόγους, με πολλά μαξιλάρια το κρεβάτι μπορεί να μετατραπεί σε καναπέ. Τα πόδια θα πρέπει να βλέπουν στο εσωτερικό του δωματίου και όχι στην έξοδο της πόρτας.

Αν φιλοξενούνται σε ένα δωμάτιο πάνω από ένα παιδιά, η λύση της κουκέτας είναι πολύ βολική. Πρέπει να δοθεί όμως προσοχή έτσι ώστε να μη διασταυρώνεται η κάτω με την πάνω, αλλά να είναι παράλληλες. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι στο παιδί που κοιμάται από κάτω δεν «κόβονται» τα πόδια ή η μέση από το επάνω κρεβάτι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που κοιμούνται στο κάτω κρεβάτι και παραπονιούνται για πόνους ή παθαίνουν κατάγματα στα πόδια ή χτυπάνε. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει εμφανές δοκάρι πάνω από το κρεβάτι και να τέμνει το σώμα στη μέση. Αν υπάρχει δοκάρι, το κρεβάτι πρέπει να τοποθετείται παράλληλα και να του κρεμάμε καμπανάκια ή μικρές κόκκινες φλογέρες για να εξουδετερώσουμε το αρνητικό τσι.

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα, αλλά όταν εμείς αποφασίζουμε για την πολυχρωμία θα πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία. Τα πολλά χρώματα, όταν δεν είναι ενεργειακά αρμονικά, κουράζουν και δημιουργούν ένταση που δεν θα θέλαμε στο σπίτι. Παράδειγμα αυτής της πολυχρωμίας είναι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι ανεξέλεγκτα διακοσμούν τους τοίχους και τους χώρους με πολύχρωμα αντικείμενα και άλλα διακοσμητικά και δημιουργούν αυτή την αναστάτωση και το χάος που δεν επιθυμούμε σε ένα παιδικό δωμάτιο. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο διακοσμητή ή θεραπευτή, ο οποίος θα μας υποδείξει το κατάλληλο χρώμα για το συγκεκριμένο χώρο και για το συγκεκριμένο παιδί ή παιδιά. Με βάση αυτό το ένα χρώμα θα χτίσουμε τη χρωματική γκάμα και για τα υπόλοιπα αντικείμενα, έτσι ώστε να υπάρχει η ανάλογη αρμονία. 

Ζωγραφική στους τοίχους ή αυτοκόλλητες παραστάσεις βοηθούν ενεργειακά το χώρο που έχει προβλήματα και στηρίζουν έτσι και το υπόλοιπο σπίτι σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui. Χελώνες, τίγρεις, αετοί, λιοντάρια, παραστάσεις από το θαλάσσιο βασίλειο θα μπορούσαν να διακοσμήσουν ένα παιδικό δωμάτιο και να ενισχύσουν ενεργειακά το σημείο του σπιτιού που χρειάζεται βοήθεια. Ταυτόχρονα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το ζωικό βασίλειο και ηρεμούν. Δυστυχώς, η σύγχρονη βιομηχανία των παιδικών ταινιών τρομοκρατεί τα παιδιά με φιγούρες άγριες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαταραχή στην ψυχολογία τους. Εμείς οφείλουμε, ως προστάτες τους, να τα διδάξουμε πως τα ζώα είναι φίλοι και συνυπάρχουν αρμονικά στον πλανήτη μαζί μας, αν τα αφήσουμε πρώτοι εμείς!

Τα κατάλληλα υλικά είναι τα φυσικά, δηλαδή ξύλινα έπιπλα, υφάσματα βαμβακερά, βαμμένα με φυσικά χρώματα, τοίχοι καλυμμένοι με κάποια ταπετσαρία από ύφασμα ή χαρτί και όχι συνθετικό υλικό ή βαμμένοι με οικολογικά χρώματα, με πρόσμιξη σκόνης τάχυον, για να υπάρχει ροή ενέργειας και καθαρή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο.

Ο φωτισμός πρέπει να είναι απαλός αλλά και πολύ φωτεινός όταν διαβάζουν ή παίζουν. Ένας ροοστάτης βοηθάει να έχουμε το ανάλογο φως σε κάθε περίσταση. Το ιδανικό θα ήταν να συνηθίσουμε το παιδί να κοιμάται στο σκοτάδι, γιατί μόνο έτσι ξεκουράζεται το φυσικό και αστρικό σώμα. Ένα μικρό όμως φωτάκι δίπλα στο παιδί για να μπορεί μόνο του να ανάψει και να σβήσει το φως το βοηθάει να μεγαλώσει ανεξάρτητο και να ελέγχει μόνο του τη φωτεινότητα του ιδιωτικού χώρου του.

Πάτωμα, επίσης με φυσικά υλικά και χαλιά μάλλινα ή βαμβακερά, βαμμένα με οικολογικά χρώματα. Το γραφείο όπου διαβάζουν και ζωγραφίζουν πρέπει να είναι από επιφάνεια που πλένεται εύκολα, μια και έχει να υποστεί αρκετές ταλαιπωρίες. Τα παιδιά είναι γεμάτα με ενέργεια. Τρέχουν, παίζουν και κινούνται συνήθως γρήγορα παντού. Αυτό είναι μια αυτόματη μέθοδος ενεργειακού καθαρισμού, μια και δεν μένει τίποτα στάσιμο. Όπου υπάρχουν παιδιά δύσκολα υπάρχει στασιμότητα.

Η τηλεόραση είναι απαγορευτική μέσα σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο, γιατί εκπέμπει σημαντική ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ένα μικρό όμως ηχοσύστημα για να ακούνε τα παιδιά την αγαπημένη τους μουσική ή ακόμη και εκπαιδευτικά προγράμματα ή παραμύθια είναι εξαιρετικά χρήσιμο γιατί λειτουργεί ηρεμιστικά –και ο ήχος όλοι πια ξέρουμε ότι καθαρίζει από όλες τις αρνητικές ενέργειες.

Αν υπάρχει μπαλκόνι, καλό είναι να του βάλουμε χώμα και διάφορα φυτά τα οποία τα ίδια τα παιδιά θα πρέπει να φυτέψουν, να φροντίσουν και να τα δουν να μεγαλώνουν με τη δική τους ενεργειακή υποστήριξη. Επίσης, επειδή η επαφή με τη γη είναι σημαντική, ένα μεγάλο ξύλινο παρτέρι στο μπαλκόνι γεμάτο με άμμο θάλασσας θα τα κάνει ευτυχισμένα και η ενέργεια της επαφής με τη γη θα τα βοηθήσει να απασχοληθούν πολλές ώρες ευχάριστα.

Η διαίσθηση των παιδιών είναι πολύ ανεπτυγμένη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να έχουν λόγο στην επιλογή και τη διακόσμηση του δωματίου τους και με απλές ερωτήσεις, αν είναι σε μικρή ηλικία, να μας πουν τι τους αρέσει πιο πολύ.

Το δωμάτιό τους πρέπει να έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε να μπορούν μόνα τους εύκολα να συμμαζέψουν τα παιχνίδια και τα βιβλία τους.

Ένα παιδικό δωμάτιο είναι γεμάτο από ενέργεια και φως από μόνο του, μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας των παιδιών. Απλές φόρμες και λιτότητα είναι τα βασικά στοιχεία που θα ήθελαν τα παιδιά για να μπορέσει το πνεύμα τους να ηρεμήσει εκεί και να αντιμετωπίσει με σιγουριά και ασφάλεια τα πολλά ερεθίσματα του έξω κόσμου.



Ειρήνη Σπανέλη
Master Σύμβουλος Feng Shui


Info:Πηγή:Fengshuifan.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να μάθω τι σκέφτεσαι!!!

Related Posts with Thumbnails