CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder

BabelFish Universal Translator Widget

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τηλεφωνική γραμμή για γονείς

Καλέστε 11525 την επόμενη φορά που θα έχετε ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά ενός παιδιού. «Η τηλεφωνική αυτή γραμμή για το παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά τον Φεβρουάριο του 2009 και από τον Ιούλιο είναι στη διάθεση του κοινού από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ», λέει στην «Κ» ο παιδίατρος κ. Ιωάννης Παπαδάτος, διευθυντής της ΜΕΘ στο «Αγλαΐα Κυριακού» και μέλος του Δ. Σ. τού «Μαζί για το παιδί», της Ενωσης 10 σωματείων και συλλόγων που ασχολούνται με το παιδί.

«Διαπιστώσαμε ότι πολύ συχνά οι γονείς δεν έβρισκαν τις σωστές απαντήσεις στα αιτήματά τους», επισημαίνει «το κενό αυτό θελήσαμε να καλύψουμε με την εγκαινίαση της νέας αυτής υπηρεσίας». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι τόσο η συμβουλευτική, αλλά η αξιολόγηση των περιστατικών και η παραπομπή τους στα κατάλληλα κέντρα σε όλη την Ελλάδα. «Προτού αρχίσουμε, καταγράψαμε όλους τους φορείς (δημόσιους, ιδιωτικούς και ΜΚΟ) που ασχολούνται με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων ανά την επικράτεια», εξηγεί ο κ. Παπαδάτος. «Επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους της κάθε μονάδας και δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων». Η τηλεφωνική γραμμή, στελεχωμένη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, στηρίζεται στον εθελοντισμό. Το κτίριο προέρχεται από δωρεά και ο ΟΤΕ έχει παραχωρήσει τη γραμμή.

«Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 1.200 κλήσεις, κυρίως από γονείς και εκπαιδευτικούς», αναφέρει στην «Κ» η κοινωνική λειτουργός κ. Ματίνα Αντωνίου. «Αν το εν λόγω πρόβλημα είναι επιλύσιμο και οι γονείς ζουν στην Αθήνα, έχουμε τη δυνατότητα να τους δεχθούμε μέχρι και πέντε φορές για συνεδρία. Κατόπιν τους παραπέμπουμε στον αρμόδιο φορέα». Η συμβολή του 11525 είναι πολύ σημαντική για τις οικογένειες που κατοικούν στην περιφέρεια, όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες μονάδες και πληροφόρηση.

Καταγγελίες
«Είναι εντυπωσιακό ότι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα είναι η επικοινωνία των γονιών με τους εφήβους και η εν γένει συνεννόηση μέσα στην οικογένεια», σχολιάζει η κ. Αντωνίου. Ωστόσο, πολλές είναι και οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, καθώς ένα από τα εμπλεκόμενα στην προσπάθεια σωματεία είναι ο ξενώνας «Ελίζα» των Παιδικών Χωριών SOS, που φιλοξενεί παιδιά που έχουν υποστεί βία.

Της Ιωαννας Φωτιαδη
Πηγή: Καθημερινή
Related Posts with Thumbnails