CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder

BabelFish Universal Translator Widget

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Τεχνική κρακελέ βήμα βήμα - How to crackle paint step by step

Καλημερούδια σε όλους!!! Εχθές εφτιαξα αυτό το καδράκι δώρο για ένα αγοράκι (στου οποίου την μητέρα έχω μεγάλη υποχρέωση) το οποίο είναι ζωγραφισμένο με ακρυλικά χρώματα με την τεχνική κρακελέ, και με ντεκουπάζ. Σήμερα θα σας δείξω την τεχνική κρακελέ βήμα-βήμαΚαταρχήν προετοιμάζουμε την επιφάνεια που θέλουμε να εφαρμόσουμε την τεχνική. Βάφουμε λοιπόν την επιφάνεια με την αποχρωση της αρεσκείας μας. (Θα είναι και αυτή που θα φαίνεται στα σπασίματα που θα κάνει το επάνω χρώμα) και περιμένουμε να στεγνώσει καλά (το παν στο κρακελέ είναι να υπάρχει υπομονή!!!!) Μεχρι εδώ είναι το σχετικά εύκολο μέρος.

Κατόπιν παίρνουμε το κρακελέ μας (μπορείτε να το αγοράσετε και απο το χρωματοπωλείο της γειτονιάς κρακελέ για τοίχους και θα έχετε εξίσου καλό αποτέλεσμα) και απλώνουμε προς 1 κατεύθυνση το κρακελέ και ομοιόμορφα (αυτό είναι και το μυστικό για ένα επιτυχημένο κρακελέ)Μετά αφήνουμε να στεγνώσει όση ώρα αναφέρει το υλικό (συνήθως αρκεί μια ώρα αλλά εξαρτάται απο την επιφάνεια και το ίδιο το υλικό) ελέγχουμε αν έχει στεγνώσει (πρέπει να έχει στεγνώσει αλλιώς δεν θα πιάσει το κρακελέ μας) ΠΡΟΣΟΧΗ μη το αφήσετε πολύ παραπάνω απο την αναγραφόμενη ώρα γιατί πάλι το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει και δεν θα είναι αυτό που θέλετε!!! Αυτο και το προηγούμενο είναι απο τα πιο σημαντικά στάδια στο κρακελέ.

Αφού λοιπόν σιγουρευτούμε οτι στέγνωσε το κρακελέ μας(με το χέρι μας θα νιώσουμε οτι δεν κολλάει)  περνάμε το βασικό χρώμα της επιφάνειας μας ΠΡΟΣΟΧΗ το χρώμα απο επάνω το περνάμε πάλι προς μια κατεύθυνση και 1 φορά επάνω απο ένα σημείο αλλιώς το κρακελέ χάνεται. Τα περισσότερα κρακελέ με το που περάσει η μπογιά απο επάνω σπάνε σχεδόν αμέσως. Στις φωτογραφίες βλέπετε τα στάδια εξέλιξης μέχρι το οριστικό σπάσιμο.
Το πόσο μεγάλα ή πόσο μικρά θα είναι τα σπασίματα δεν μπορούμε να το καθορίσουμε. Το κρακελέ κάνει μόνο του απο κει και πέρα όλη τη δουλειά. Δεν είναι δύσκολο απλά θέλει προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία.

Καλή επιτυχία

Μαρία Ζ

36 σχόλια:

  1. υποθετω οτι το αγορακι ειναι πολυ χαρουμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό, δημιουργικό φθινόπωρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, καλή εβδομάδα... Το κάνεις να μοιάζει τόσο απλό Μαράκι μου, που με βάζεις σε πειρασμό να το τολμήσω...
    Ευχαριστούμε, φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθές πήρα από την μαμά μου εκτός από κάτι τέλεις παλιές τσάντες (κόλαση θα το έθετα) και ένα μικρό ψιλό αλλά με δια΄μετρο 40 εκ τραπεζάκι σκεφτόμουν το κρακελέ και μπορντούρα με τριανταφυλλάκια με decoupage τι λές? ή πιο ποπ με κίτρινα ποδαράκια και το επάνω ντυμένο με περιοδικά απλά δεν θα έχω που να το βάλω αν και τέλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο!! Το έχεις κάνει απάνω σε καμβά έτσι; Καλά βλέπω; Μπορεί να εφαρμοστεί επάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως ξύλο, πέτρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρα πολύ ωραίο και μου φαίνεται και σχετικά εύκολο. Μαθαίνω πράγματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα!!! μαρια μου το κρακελε ειναι δηλαδη μπογια; με ενδιαφερει πολυ να το χρησιμοποιησω σε καμβα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία, αναλυτικότατες οι οδηγίες σου! Ελπίζω να βρω χρόνο να το δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαράκι έγραψες πάλι.Εγώ δεν το ¨χω καθόλου με τη ζωγραφική.ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα μαρία μου!!χαίρομαι που βρήκα το blog σου για τα ωραία πράγματα που φτιάχνεις.το κρακελέ σου είναι πολύ πετυχημένο!!!Αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω το κρακελέ αυτό ονομάζεται (ενος συστατικού)και χρησιμοποιείται ανάμεσα από δυο χρώματα,υπάρχει και κρακελέ (δυο συστατικών)που χρησιμοποιείται πάνω από το μοτίβο για να δώσει την όψη του παλιού!!κυκλοφορεί στην αγορά και κρακελέ που δίνει είτε μικρά είτε μεγάλα σκασίματα!!το κρακελέ σου είναι από τα καλύτερα ΜΠΡΑΒΟ!!!(ελπίζω να μη παρεξηγήσεις την παρέμβαση μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @meanan Ελπίζω να του αρέσει (πάντα έχω αγωνία και περιμένω με ανυπομονησία τις εντυπώσεις των παραληπτών των δώρων μου!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαριέλα μου καλημέρα! Ανταποδίδω την ευχή και ανυπομονώ να δω τι νέο έχεις!!! Είσαι πραγματική καλλιτέχνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @painter Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν είναι απλό ή όχι δεν μπορώ να το κατατάξω αλλά σίγουρα θέλει σωστό χειρισμό αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα!!!!
    Περιμένω να δω έργα σου με κρακελέ λοιπόν!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Los angelinos Εγώ θα έκανα ντεκουπάζ με ρομαντικά λουλούδια το τραπέζει και θα πέρναγα στην επιφάνεια του μετά κρακελέ 2 συστατικών και τον κορμό θα τον έβαφα με κρακελέ ενός συστατικού! Οπως και να το κάνεις θα περιμένω το αποτέλεσμα με αγωνία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλι μου, ναι μπορεί να εφαρμοστεί σε όποια επιφάνεια θέλεις το συγκεκριμένο υλικό!! αρκεί να το χειριστείς σωστά!!! Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαράκι μου εύχομαι να φτιάξεις κι εσύ διάφορα πράγματα και να τα δω !! Πολύ θα χαρώ αν μπορέσω να βοηθήσω έστω και λίγο!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. pink μου το κρακελέ είναι ένα υγρό ! Το κρακελέ ενός συστατικού μπαίνει επάνω σε μια επιφάνεια (αυτή που θέλεις να ξεπροβάλει ως φόντο) και απο επάνω μπαίνει μια άλλη επιφάνεια (χρωμα) το οποίο αναγκάζεται να "σπάσει" λόγω του κρακελέ, και το κρακελέ 2 συστατικών που μπαίνει επάνω απο δυο συστατικά και τα κάνει με τον ίδιο τρόπο να φαίνονται παλιά! Ανυπομονώ να δω δημιουργίες σου !! είναι βέβαιο οτι θα είναι εξαιρετικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαίρη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλή επιτυχία κι αν μπορώ να βοηθήσω κάπως εδώ είμαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νιτσάκι μου εσύ το έχεις αλλού!!! Η γλυκιά ψυχή σου και η ζεστή καρδιά σου αξίζουν όσο τίποτα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρία μου είναι τιμή μου που σε έχω στην παρέα μου!!! Εξάλλου εγώ είμαι τόσο καινούριο ψαράκι σε όλες αυτές τις κατασκευές κι επειδή ακριβώς τα καταφερα εγώ πιστεύω οτι με αυτές τις συμβουλές μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας!!!
    Και ακριβώς επειδή είναι παράλειψη μου σε ευχαριστώ που αναφέρεις τα είδη του κρακελέ!!! Είσαι εξαιρετική σε αυτό που κάνεις και θα παρακολουθώ τις δημιουργίες σου για να μαθαίνω απο αυτές!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου βρε Μαρια!!!! με τις τεχνοτροπιες σου!!!
    εξαιρετικες οδηγιες!!!! εισαι πολυ ακριβης!!!!!
    Αν μου επιτρεπεις , να προσθεσω οτι απο την εμπειρια μου σε διαφορες επιφανειες που το εφαρμοσα...
    το ποσο μεγαλα ειναι τα σκασιματα εξαρταται και απο την ποσοτητα του κρακελε ,κατα συνεπεια και το ποσο εχει στεγνωσει.πχ σε ντουλαπι που δεν το περασα ομοιομορφα κρακελε( αλλου ειχε πολυ, αλλου λιγοτερο)επειδη δεν ειχε στεγνωσει ομοιομορφα εκει που ηταν λιγο πιο νωπο εκανε μεγαλυτερα σκασιματα .Οπως επισης και το ειδος του κρακελε που εχουμε αγορασει.
    φιλια πολλα...Με ενεπνευσες να αποτελειωσω ενα δισκο
    με decoupage (ΦΥΣΙΚΑ)...μην γελας...σε ακουω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. το καδράκι σου θα ξετρέλενε το ανηψιό μου, τυχερό το αγοράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πολύ ωραία τεχνική! ευχαριστούμε για τις οδηγίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αλεξάνδρα μου φυσικά και γελάω δεν έχεις αφήσει τίποτα αντεκουπάριστο!!!! χα χα χα είσαι φανταστική!!!

    Μανουσίνα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το υπέροχο σχόλιο σου!!!

    Ευδοκία μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγιες...Περιμενω ένα κρακελε και θα το εφαρμοσω αμεσως...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα το Κρακελέ γίνετε και σε τοίχους?
    Αν ναι Πως???/////

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Που θα βρουμε συνδυασμους χρωματων για κρακελε και τι χρωματα ειναι αυτα. Για μεγαλες επιφανειες οπως μια ροτοντα τραπεζαριας υπαρχουν σε μεγαλες ποσοτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λυπαμαι που το λεω οι οδηγιες ειναι εντελως λαθος και μιας και ειναι ακριβω σαν υλικο googlaρετε για να δειτε τον σωστο τροπο αλλιως θα πανε χαμενα τα λεφτα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ να μάθω τι σκέφτεσαι!!!

Related Posts with Thumbnails